Onderhandelen is een goede stap richting conflictontmijning

Onderhandelen

Onderhandelen is een overleg dat plaatsvindt tussen partijen, met de hulp van hun respectievelijke advocaten, met het oog op het afsluiten van een overeenkomst of de regeling van een geschil.

Onderhandelen in juridische geschillen is dan ook niet te vergelijken met het afdingen op een markt, of gemakkelijkheidshalve “de peer in tweeën doen”. De gulden middenweg, is vaak niet de weg die u in wilt slaan.

In een echtscheidingsonderhandeling waar het vaak draait rond de kinderen en de financiële aspecten, wordt gezocht naar belangen en waarden van de partijen, hun opties en mogelijke oplossingen.

Belangen kunnen tegengesteld, gelijklopend of verenigbaar zijn.

Het integratief onderhandelen creëert zoveel mogelijk waarde voor beide partijen. Daarna wordt pas ieders deel van die gecreëerde waarde opgeëist.

Ons kantoor is zeer bedreven in het onderhandelen, en tracht altijd eerst een onderhandelde of bemiddelde oplossing uit te werken, alvorens te procederen.

Als je hierin interesse hebt, contacteer ons telefonisch of online.

Collaboratief Onderhandelen

Collaboratief onderhandelen is in het Belgisch recht een nieuw begrip dat ingevoerd werd bij de wet van 18 juni 2018. Het is een techniek van onderhandelen die ontstaan is in de Verenigde Staten van Amerika, waar de techniek geïntroduceerd werd door een specialist in het familierecht.

Het is een snelle, specifiek gestructureerde en vertrouwelijke methode van conflictoplossing in verschillende stappen.

Collaboratieve onderhandelingen worden geleid door advocaten die daartoe de opdracht gekregen hebben van hun cliënt. Enkel advocaten kunnen deze onderhandelingen leiden.

Andere beroepsgroepen kunnen dit niet doen. De advocaten die de partijen bijstaan in deze onderhandelingen zijn dan ook bedreven in de onderhandelingstechnieken.

Onze kantoorgenoten volgden een bijzondere opleiding, zijn erkend en hebben het reglement voor collaboratieve advocaten onderschreven.

De collaboratieve advocaten geven niet enkel juridisch advies maar staan hun cliënten ook actief bij, zowel bij de voorbereiding van de onderhandelingen als tijdens de eigenlijke onderhandelingen. De collaboratieve advocaten doorlopen samen met hun cliënten alle stappen van het proces om het geschil op te lossen op een respectvolle en evenwichtige wijze.

Wanneer de partijen voor het gehele geschil of voor een deel ervan tot een akkoord komen via een collaboratieve onderhandeling, dan wordt deze oplossing schriftelijk door de collaboratieve advocaten vastgelegd in een collaboratief onderhandeld document. Dit document kan dan aan de bevoegde rechtbank ter homologatie worden voorgelegd.

Indien er geen oplossing komt uit de collaboratieve onderhandeling dan mogen de collaboratieve advocaten niet verder optreden voor de partijen in een gerechtelijke procedure voor hetzelfde geschil. 

Zo wordt o.a. de vertrouwelijkheid van de gesprekken voor de partijen gegarandeerd.

Als je meer wil weten over collaboratieve onderhandelingen, contacteer ons telefonisch of online.

Krijg gratis eerste advies over echtscheidingsrecht, familierecht, onderhoudsbijdragen en omgangsrecht over kinderen.